onsdag 18. juli 2012

Israels statsminister: - Alt peker mot Iran

Minst 20 er skadet og flere er rapportert omkommet etter at en buss med israelske turister ble rammet av bombe i byen Burgas i Bulgaria onsdag kveld.
Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, mener Iran står bak bombingen.

- Israel vil reagere kraftig

- Alle tegn peker mot Iran, uttaler Netanyahu i en pressemelding.
Statsministeren sa også at han ser et mønster i lignende forsøk på terror i India, Georgia, Thailand, Kenya og Kypros de siste månedene. Iran har benektet at de er involvert i noen av angrepene.
- Dette er et iransk terrorangrep som sprer seg over hele verden. Israel vil reagere kraftig på Irans terror, sa Netanyahu.
Også opposisjonsleder Shelly Yechimovich mener det er Iran som står bak, skriver Jerusalem Post.
Forsvarsminister Ehud Barak mener terrorangrepet trolig er utført av enten Iran eller radikale muslimske grupper tilhørende Hamas eller Hizbollah, skriver CNN.
Iran har foreløpig ikke kommentert anklagene fra Israel.
Hizbollah har benektet å stå bak angrepet, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax, som siterte den libanesiske avisen Annashra.

Hizbollah-medlem arrestert

Den israelske terroreksperten Boaz Ganor, som leder Institute for Counter-Terrorism i Herzliya i Israel, sier til nyhetsbyrået AP at Iran og Hizbollah mest sannsynlig står bak.
En svensk-libanesisk 24-åring, som ble sagt å være Hizbollah-medlem, ble for få dager siden arrestert på Kypros, anklaget for å ha forberedt et lignende angrep. Gjennom ransaking ble det funnet informasjon om turbusser med israelske passasjerer, en liste over israelske turisters foretrukne reiseområder på Kypros og informasjon om flyavganger fra Israel, ifølge den greske avisen Phileleftheros. Det skriver The Guardian.
- Dette var trolig et parallelt angrep og antakelig ikke det siste i en serie. Alt peker mot Hizbollah, Iran eller en kombinasjon av dem, sier Ganor.
Iran har tidligere omtalt sin "åpne krig" mot Israel.

18 år siden Argentina-terror

Israels utenriksminister Avigdor Liberman skal ha hatt kontakt med utenriksminister Nikolay Mladenov i Bulgaria, som var på vei til åstedet. Israel vil sende et egne etterforskere for å bistå det lokale politiet, skriver det Israelske utenriksdepartementet på sine nettsider.
Terrorangrepet skjedde på 18-årsdagen for et angrep mot et jødisk senter i Argentina, da 85 personer ble drept og 300 skadet. En argentinsk underrettsdommer konkluderte med at bevisene ledet mot Iran, som selv har nektet for å ha stått bak.
Turistene var på vei til Sunny Beach da en sprengladning gikk av om bord i bussen ved flyplassen i Burgas.
I januar ba Israelske myndigheter Bulgaria om å skjerpe sikkerheten for turister fra Israel som reiste med buss, skriver BBC.

USA fordømmer angrepet

Onsdag kveld fordømte USA angrepet.
- Vi tar avstand fra slike angrep, særlig mot barn, på sterkest mulig vis, sier pressetalsmann Jay Carney ved det hvite hus i Washington, ifølge AP.
Han sa også at USA står sammen med det Israelske og Bulgarske folket, og at USA fortsatt vil jobbe for Israels sikkerhet.

Hentet fra: aftenposten.no
Alv Andreas Dahl